Wikileaks: Джулиан Асанж е свободен, напуснал е Великобритания. Джулиан Асанж е

...
Wikileaks: Джулиан Асанж е свободен, напуснал е Великобритания. Джулиан Асанж е
Коментари Харесай

Wikileaks: Джулиан Асанж е свободен, напуснал е Великобритания


Wikileaks: Джулиан Асанж е свободен, напуснал е Англия. Джулиан Асанж е „ свободен “ и е
излязъл от строго охранявания лондонски
затвор, където беше държан в продължение на пет години, оповестиха от неговата организация Wikileaks, откакто реализира съглашение с прокуратурата в Съединени американски щати.

Според правосъдни документи, Асанж се е съгласил да се признае за отговорен пред американски съд за откриване на военни секрети в подмяна на свободата си, с което ще постави край
на дългогодишната си правосъдна драма.
Асанж, който беше арестуван във Англия, ще се признае за отговорен в един-единствен случай на скрит план за приемане и разпространение на информация за националната защита, се показва в документа, подаден в съда на Северните Мариански острови,
американска територия в Тихия океан.
Очаква се Асанж да бъде наказан на 62 месеца затвор, като му бъдат зачетени петте години, които е излежал в пандиза във Англия. Това значи, че той може да се върне в родната си Австралия.
Издателят, който в този момент е на 52 години,
беше търсен от Вашингтон за публикуването на стотици хиляди секретни американски документи от 2010 година насам като началник на разобличителния уеб страница WikiLeaks.
По време на тестванията си Асанж
се трансформира в воин за борците за независимост на словото по света и в изверг за тези, които смятаха, че с разкриването на тайните си е заплашил националната сигурност и разследващите източници на Съединени американски щати.

Американските управляващи желаеха да изправят Асанж пред съда за откриване на американски военни
секрети за войните в Ирак и Афганистан.
Това съглашение за признание на виновност евентуално ще постави завършек на близо 14-годишната правосъдна драма на Асанж.

Споразумението за признание на виновност не беше напълно ненадейно. Президентът Джо Байдън беше подложен на възходящ напън да
приключи дългогодишното дело против Асанж.
През февруари държавното управление на Австралия насочи публично искане в този смисъл и Байдън съобщи, че ще го прегледа, което породи очаквания измежду поддръжниците на Асанж, че тестването му може да завърши.
Съпругата на Джулиан Асанж Стела
благодари на деятелите за поддръжката, която са оказали, откакто създателят на WikiLeaks беше освободен след пет години в английски арест.

„ Джулиан е свободен!!!! “, написа тя в X след потвърждението, че е напуснал строго охранявания затвор Белмарш в югоизточен Лондон.
„ Думите не могат да изразят голямата ни признателност “
към всички, които поддържаха световния напън за освобождението му, добави тя.

Стела Асанж се срещна с австралийския издател, до момента в който той се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне екстрадиция в Швеция по обвинявания в полово посягане,
които по-късно бяха свалени.
Но в изказването на Уикилийкс се споделя: „ Джулиан Асанж е свободен. Той напусна пандиза с оптималната степен на сигурност Белмарш сутринта на 24 юни, откакто прекара там 1901 дни.

„ Върховният съд в Лондон го освободи под гаранция и следобяд той беше освободен на летище Станстед, където се качи на аероплан и отпътува от Англия. “
Групата за независимост на медиите съобщи,
че продължителната акция от страна на елементарните поддръжници, политическите водачи и Организацията на обединените народи
е „ основала условия за дълъг
интервал на договаряния с Министерството на правораздаването на Съединени американски щати “, което е довело до съглашение.

Организацията съобщи, че договорката
„ към момента не е публично финализирана “.
Първоначално Асандж беше арестуван за пропускане на опцията за освобождение под гаранция във връзка
с шведското дело и беше държан
в ареста, до момента в който настояването на Съединени американски щати за екстрадиция минаваше през съда.
Сега той ще се събере още веднъж със брачната половинка си,
за която се е оженил на гала в пандиза, и с двете им дребни деца, добави тя.
WikiLeaks разгласява реформаторски истории
за корупция в държавната администрация и нарушавания на човешките права, като държи виновни властимащите за техните дейности “, се споделя в изказването.
„ Като основен редактор Джулиан заплати грубо
за тези правила и за правото на хората да знаят.

„ Когато той се завръща в Австралия, ние благодарим на всички, които застанаха до нас, бориха се за нас и останаха изцяло отдадени в битката за неговата независимост. Свободата на Джулиан е нашата независимост. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР